העסקה קבלנית

הרקע

בשונה משיטות העסקה רגילות המקובלות במשק, שיטת ההעסקה הקבלנית הנה שיטה בעלת מאפיינים ייחודיים אשר במהותה יוצרת לכאורה נתק בין העובד לבין המעסיק המשתמש (להלן: "הארגון") והופכת את עובד הקבלן לנטע זר בארגון בו הוא מועסק בפועל .

המעסיק הישיר של העובד הינה חברת כוח האדם שנבחרה על ידי הארגון  לספק את כוח העבודה. מטבע הדברים , העסקה קבלנית יוצרת בארגון המשתמש שני מעמדות, קבוצת עובדי הארגון הנהנים מייצוג , מעמד משופר, תנאי שכר טובים, זכויות עודפות ותנאי רווחה מפנקים ומנגד עובדי הקבלן המועסקים בתנאים מינימלית ובנחיתות מעמדית ברורה ומובהקת שמשליכה על הדימוי העצמי של עובדי הקבלן בעיני עצמם ובעיני משפחתם .

עובדי ארגון המועסקים באופן ישיר נהנים מגב חזק של מאות איגודי העובדים הקיימים בארץ, שפועלים ללא לאות לשפר את תנאי השכר של אותם עובדים ונהנים מסיוע של ההסתדרות בפתרון בעיות העובדים , בחקיקה ובחתימה על הסכמי עבודה.

לעומתם , עובדי הקבלן המהווים את  קבוצת העובדים הגדולה ביותר בארץ אשר אינה מוכרת כענף תעסוקה ואין לה כל ייצוג מוכרת אל מול המעסיקים . ההסתדרות במקרה הזה.

משמשת כנציגות ע"פ חוק., גובה מעובדי הקבלן דמי ארגון כחוק אולם אינה מכירה בעובדי קבלן כענף תעסוקה .

מכאן שהמפתח לשינוי עמוק טמון בצורך להביא להכרה בשיטת ההעסקה הקבלנית כענף תעסוקה ייחודי , שיהיה מיוצג כמקשה אחת ע"י  נציגות עובדים, אשר תפעל  לעגן את זכויות עובדי הקבלן ולחתום על הסכמים בהתאם להסכמי העבודה מהם נהנים עובדי ארגון המועסקים באופן ישיר .  

הממסד הנוכחי לרבות ההסתדרות , מכירים את הצורך , נדרשו לסוגיה אולם אינם עושים דבר וזאת כי הדבר מנוגד לאינטרס של כוחות השוק הנהנים דה פאקטו , מפיצול עובדי הקבלן לתחומי העסקה שונים בקבוצות קטנות יותר, בעלות כוח מופחת.

 מכאן שאין מנוס מהתובנה שהדרך היחידה לשים קץ למצבם של עובדי הקבלן כמעמד עובדים נחות היא לפעול להכרה ממסדית וחוקית בענף העסקת עובדי קבלן כאיגוד גדול וחזק שהממסד וכוחות השוק לא יוכלו להתעלם ממנו .

חברות כ"א והמעסיק המשתמש

חשוב להבין, נכון להיום, עובדי קבלן הנם עובדים שקופים, עובדים סוג ב', יציר כפיה של שיטת העסקה לקויה שבעלי אינטרסים כלכליים במשק מעוניינים מאוד בשימורה. שיטה מעוותת, שיש לה השלכות ישירות על איכות החיים, .על המעמד ועל העתיד הכלכלי של עובדי הקבלן בישראל. ונסביר במה דברים אמורים:

ב

כדי לקיים את הצורך של הארגונים המשתמשים , חברות כח האדם מעסיקות את עובדי הקבלן תחת ההגדרה "עובדי שירותים" ה"נהנים" ממעמד של עובד יומי, או שעתי, זמני התפקד כנטע זר במקום העבודה, אינו מכיר את המעסיק המשתמש ותוך פגיעה קשה בתחושת הביטחון האישי ובביטחון התעסוקתי של עובד הקבלן.

ג

הנעדר ביטחון תעסוקתי וכלכלי.

א

הצורך הבסיסי בעובדי קבלן נובע מהרצון של ארגונים רבים להעסיק עובדים בשיטת מיקור חוץ (להלן: המעסיק המשתמש) כך שתמיד יהיה מי שיספק למעסיק המשתמש את השירות מבלי להיות המעסיק הישיר על כל המשתמע מכך ומבלי שיידרש לתשלום תנאי עבודה משופרים והטבות הניתנות לעובדיו ואם לא די בכך, קיים יתרון משמעותי נוסף המאפשר לארגון לעשות שימוש בשירותיו של עובד הקבלן כל עוד הוא צריך אותו ולהחזיר אותו לחברת כוח האדם בכל זמן נתון כאילו מדובר במוצר מדף או במוצר להשכרה.

ה

כל אלו ועוד הנם עיוותים שמקורם בשיטת העסקה שמן הראוי שתעבור מהעולם וכאן אנחנו בבית לעובדי הקבלן נכנסים לתמונה, כדי לשנות, לשפר, לפעול לגיבוש חקיקה מתאימה שתשנה את המצב ובין היתר לקדם את חוק המניעה שעוד נרחיב עליו בהמשך.

ד

בשנת 2011, חוקק בישראל חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, (להלן: חוק האכיפה") שמטרתו הייתה לשמור על זכויות העובדים ותנאי שכרם והעסקתם בין היתר על ידי הטלת עיצומים כספיים מגוחכים על מעסיקים העוברים על החוק, אלא שבהיעדר בעלי עניין החוק הזה אינו מצליח להתרומם, לא קיימת אכיפה אפקטיבית ובמקרים הבודדים בהם בוצעה אכיפה התברר מהר מאוד שמשתלם למעסיק "לספוג" עיצום כספי בהשוואה לרווחים שהוא גורף לכיסו כאשר הוא מפר את החוק.

1

אבטחה

1

ניקיון

1

תעשייה

1

הסעדה

ענפי העסקה קבלנית

מילות כיתוב של שלמה.